מאמר זה נכתב בימים טרופים של מלחמת חרבות הברזל, אני קצין שהשתחרר זה מכבר משירות ארוך של 24 שנים בחיל האויר ותומך כעת ביחידה בה שירתי במשימותיה השונות.
מלבד האסון הטרגי שפקד את מדינתנו, עם פרוץ המלחמה עוברת לא אחת המחשבה על חשיבות ביקורות האחזקה שאנו מבצעים בבניינים עליהם אנו אחראיים, בניהול ואחזקת מבנים יש לנו אחריות עצומה על מוכנות המבנה רב הקומות אותו אנו מתחזקים. וככל שנשמר שגרת אחזקות וניקיון כך נאפשר לשמר את המבנה שבאחריותנו ונאפשר למערכות החירום של המבנה לפעול כנדרש בשעת חירום.
מפרט השירות של אשת ניהול מבנים נכתב עם חשיבה על מוכנות לחירום ובמטרה לא להיות מופתעים, במאמר זה אתן מספר דוגמאות עליהם נדרשת הקפדה בתחזוקת המבנה הקריטית בעתות חירום:
אחד הנושאים החשובים המהווה נקודת "אבן הראשה" הינו שליטה בכח האדם על כן נדרש שבכל בניין תהיה רשימה עדכנית של דיירי הבניין הכוללת מספרי טלפון, כתובת מייל ואנשי קשר לחירום, במידה וישנם אנשים עם מוגבלויות תנועה יש לציין זאת ברשימה
בכל בניין נדרשת הקפדה על פינוי המעברים מכל ציוד, ומכשולים אחרים על כן יש לבדוק ולוודא כי אין ציוד בחדרי המדרגות או בלוביים העלול להוות מפגע ולעיתים גם מפגע דליק המגדיל את הסכנה באופן משמעותי.
יש לוודא כי פתחי המילוט ללא הפרעה ובדגש על פתחי המילוט בעליית גג המבנה.
למערכת הגילוי והכיבוי תפקיד מרכזי בשעת חירום, היא ההבדל בין אירוע נשלט לאירוע מתמשך בו הנזק עצום עם פגיעות רבות בנפש. על כן נוודא כי מערכות הגילוי לאש ועשן במגדל תקינות ומערכות הכיבוי השונות - מתזים ומטפים ממוקמים ללא הפרעה ועברו את הבדיקה התקופתית הנדרשת. חשיבות רבה לתפקוד מערכת פינוי העשן ובדיקה כי הביקורת התקופתית בוצעה כנדרש והמערכת עובדת כנדרש.
לגנרטור החירום תפקיד מרכזי להפעלת המערכות החיוניות בחירום (מעליות, תאורת חירום, משאבות מים וכו') על כן נוודא בדיקת הפעלת הגנרטור על פי דרישות האחזקה. בנוסף נבדוק כי תאורת החירום במבנה תקינה על ידי בדיקת גופי התאורה.
בכל מבנה מרובה קומות מוגדרת רחבת כיבוי אש, שימו לב כי על רחבה זו להיות פנויה מרכבים, נגררים או חפצים אחרים.
הנושאים שציינתי עד כה במאמר הינם חלק משגרת האחזקה בהם עוסקת חברת הניהול ועל כן מומלץ לוועדים לבצע בקרה אחר יישום ההערכות ולא רק בשעת חירום.
לדיירים אחריות אישית לקיים את הנחיות פיקוד העורף ולהערך בשגרה לחירום, כיום החוק מחייב את הקבלנים בבניית מרחב מוגן בכל מבנה מגורים, לעיתים ישנם דיירים ההופכים את המרחב המוגן לחדר לינה. בכל מצב יש לוודא כי דלת הממ"ד תקינה ובמקומה ובנוסף, מתאפשרת סגירה תקינה לחלון הממ"ד וללא הפרעה.
בכל דירת מגורים תמיד מומלץ שיהיה תיק ציוד לשעת חירום ובו פנס העובד על סוללות, רדיו, תרופות, העתק למסמכים חשובים וכסף מזומן. בנוסף מומלץ לבצע חשיבה על ציוד נוסף על פי מאפייני המשפחה.
לגבי מזון, יש לוודא כמות מספקת של מים (4 ליטר לאדם) ומלאי מזון יבש שיספיק למשך 72 שעות.
בכל מקרה יש לוודא מוכנות על פי הנחיות פיקוד העורף וקריאת מאמר זה לא מהווה תחליף.
הערכות שבשגרה אין מטרתה לייצר פחד אלא בטחון, ככל שניישם מוכנות והערכות לחירום כך בשעת צרה נהיה בטוחים ונדע כי עשינו כמיטב יכולתנו להתמודד עם מצבי קיצון.
לשאלות בנושא זה ובכל נושא אחר בניהול מבנים זמין בכל עת אסף 058-6077707.
Comentarios